המרת קלטות U-matic  (יומטיק) - אתגר אנאלוגי דיגיטאלי

כותב: איתי אבוהב

פורמט הU-Matic  (או בעברית יומטיק) הינו פורמט אנאלוגי מיוחד אשר פותח ע"י חברת SONY  בשנת 1969. השם U-matic נובע משיטת הנגינה בה הסרט נכרך בצורת האות U סביב ראש הנגינה. קלטות ה U-Matic  באות בשני גדלים. הראשון הוא 3/4 אינץ' (three-quarter-inch) כאשר רוחב הסרט הוא 1.9 סנטימטר. קלטות מסוג זה ינוגנו על גבי מכשירי Sony VO5850P.  הסוג השני נבדל באורך ההקלטה. קלטות אלו ינוגנו על מכשירי Sony VO9800P. את הקלטות ניתן היה להקליט בכל שיטות השידור: PAL, SECAM, NTSC. עם השנים התפתחה רזולוציית התמונה של הפורמט. עד שהגיעה אל ה High Band Umatic המושגת בקלטות S Umatic.  

זיהוי בעיות בהמרת קלטות U-Matic מסוג 3/4" LB, HB & SP 

לפני המרת קלטות מפורמט U-Matic יש לקחת בחשבון שאיכות ההמרה מושפעת ממכלול של כמה פרמטרים קריטיים: סוג ושנת ייצור הקלטת, צורת האחסון והתובלה של הקלטת לאורך השנים. האיום המרכזי הוא למעשה חוסר מקצועיות: אי זיהוי נכון של הבעיה וכמובן טיפול שגוי. מתן טיפול לא נכון יכול להסב נזק בלתי הפיך לקלטת.  

מכונות הקלטה אנלוגיות לפורמט מסוג U-Matic  -  High Band וגם Low Band מתוצרת  SONY 

אחת הבעיות הבולטות בעולם הארכיונים היום היא הימצאות מכשירי נגינה כשירים לנגינת הקלטות U-matic הללו. אנו מחזיקים לכל מודל כמה מכשירי נגינה. אתגר נוסף הוא התחזוקה של המכשירים האלו – על מנת לתחזק מכשירים אלו נדרשת רמה מקצועית לכיול המכשירים (כיול הוא תנאי הכרחי לאיכות המרה), ניקיון וטיפול בראשי הנגינה וטיפול במכאניזם המורכב. גם את זה פתרנו בעזרת איתור הטכנאים המקצועיים ביותר בארץ. אחרת המשתמש נשאר עם מפלצת מכאנית גדולה וכבדה בבית ללא כל שימוש שאין לב לזרוק אותה לפח.  

קלטות U-Matic - בעיית ההידבקות 

כל סרט מגנטי באשר הוא (בכל פורמט, U-Matic  או לא) נוטה לפתח עם השנים תופעות פירוק האמולסיה המגנטית, אשר מונעת פעילות תקינה של החלקת הסרט המגנטי על פני ראש הנגינה של מכונת ההקלטה. התהליך עלול לגרום לנזקים בלתי הפיכים לקלטות וידאו מסוג יומטיק גדולות או קטנות  ולתוצר פגום. כדי לטפל בזה פיתחנו שיטות לטיפול בשלושה מישורים- תרמי, כימי, ומכני. פנו אל הטכנאים שלנו לפרטים נוספים.  

קלטות היומטיק  - בעיית איכות ההקלטה 

לפני שנתחיל ברצוני לנפץ שמועה זדונית – רק בגלל שזה לקטת מסוג UMATIC לא אומר שההמרה לא תהיה איכותית. בעיה ידועה של קלטות ה U-Matic  הוא הנזק הנגרם לסרט המגנטי כתוצאה מלחיצה על כפתור ה PAUSE ואז הסרט ננעל על גבי ראש הנגינה. ראש הנגינה מצדו היה ממשיך להסתובב ובכך שוחק את הסרט המגנטי. התוצאה היא קו אופקי מרגיז המופיע עם נגינת ההקלטה. תופעה נוספת היא ערבול צבעים. זה נגרם כי למעשה לסרט עצמו יש בעיה להציג נכונה את הצבע האדום. התוצאה שעצמים אדומים בסרט נראים מטושטשים או יוצרים מן מריחה עם עצמים בצבעים אחרים. כיום ישנם אמצעים דיגיטאליים להסרת הפרעה הזאת ושיפור התמונה. תופעה נוספת של הבעיה היא היעלמות הסאונד. זה נגרם כי למעשה הסאונד מוקלט על החלק התחתון הפגיע ביותר על גבי הסרט המגנטי. בעיה נוספת התגלתה לאורך השנים עם העתקת קלטת מפורמט U-Matic אחד לקלטת מפורמט U-Matic שנייה. איכות ההקלטה הייתה יורדת משמעותית. זה היה בא לידי ביטוי ברעשים המלווים את האודיו, ו"מריחת התמונה" .

בקרו אותנו לפרטים נוספים

צרו עימנו קשר לייעוץ בכל הנוגע להמרת קלטות ווידאו U-matic לפורמט דיגיטאלי

 

 

העברת קלטת ווידאו U-matic לקובץ ארכיון

העברת קלטת ווידאו U-matic לקובץ ארכיון

העברת קלטת ווידאו U-matic לקובץ ארכיון